Jeśli miód w domu sfermentuje to nie wyrzucaj go! Ze sfermentowanego miodu możesz zrobić kilka wspaniałych rzeczy. Na przykład alkoholowy napój lub ocet miodowy.
Miód pitny znali już starożytni Rzymianie. Jednak na terenach Polski był on szczególnie ceniony oraz uważany za produkt luksusowy
Naturalny proces fermentacji miodu znany był przez człowieka i stosowany już od czasów starożytnych. Wykorzystywali go Rzymianie, aby uzyskać miód pitny. Jednak nie był on tam tak popularny, jak wino. Na ziemiach polskich w czasach średniowiecza również wytwarzano miód pitny. Tutaj jednak ten napój alkoholowy był szczególnie lubiany. Uważano go za produkt luksusowy, gdyż dostępność miodu była bardzo ograniczona. Ceniono go za bogaty aromat, słodycz oraz zawartość alkoholu.
W zależności od ilości wody dodanej do miodu możemy uzyskać różne rodzaje miodów pitnych. Półtorak będzie najmocniejszy oraz najsłodszy. Czwórniak – najbardziej wytrawny i z mniejszą zawartością alkoholu
Wytwarzanie miodu nazywa się syceniem. Aby postał napój alkoholowy łączy się wodę z miodem w różnych proporcjach. Jeśli na 1 litr miodu damy pół litra wody, to uzyskamy tzw. półtorak. Jeśli dodamy 1 litr wody to powstanie dwójniak, a jeśli dwa litry to uzyskany napój alkoholowy będzie nazywany trójniakiem. Czwórniak natomiast to miód pitny powstały z połączenia 1 części miodu oraz 3 części wody.
Najmocniejszy miód (ma najwięcej alkoholu) i najsłodszy to półtorak. Najsłabszy miód i jednocześnie bardziej wytrawny to czwórniak. Warto wiedzieć, że im mocniejszy miód, tym musi dłużej leżakować, aby powstał oraz aby wydobył z siebie najlepszy smak.
Aby zrobić domowy miód pitny będzie potrzebny balon fermentacyjny, z korkiem i rurką, a także specjalne drożdże winiarskie. Ważne jest, aby przygotowany roztwór nie miał dostępu do tlenu. Tylko w ten sposób będzie powstawał alkohol.
Wspaniałe, smaczne i zdrowe ziołomiody. Zobacz naszą ofertę!
Zamiast miodu pitnego można zrobić wyśmienity ocet miodowy. Jest on nie tylko zdrowy, ale także wyjątkowo smaczny. A ponadto nie wymaga tak długiego leżakowania/ dojrzewania jak miody pitne
Jeśli nie chcemy długo czekać na dojrzewanie miodu pitnego, możemy zrobić inny prosty produkt na bazie sfermentowanego miodu. Jest to ocet miodowy, który ma wspaniały orzeźwiający smak i wyjątkowy aromat. Produkt ten idealnie nadaje się do sałatek, a także jako podstawa orzeźwiających napojów. Jest nie tylko aromatyczny i smaczny, ale także bardzo zdrowy.
Powstaje on na podobnej drodze, jak miód pitny. Czyli najpierw wytwarza się alkohol, a następnie przekształca się naturalnie w ocet, dzięki pracy bakterii. Jeśli ma nam wyjść ocet zamiast alkoholu musimy, w przeciwieństwie do miodu pitnego, zapewnić roztworowi dostęp do powietrza. Można to zrobić przykrywając balon gazą.