Miód, pasieka, Sklep
naturalny ocet miodowy

Ocet miodowy. Pij go na zdrowie!

3 grudnia 2019 234 0 0

Mówimy szczerze. Takiego octu miodowego nigdzie indziej, poza pasieką „Pszczoły i my” się nie dostanie. Powstał na bazie wyśmienitego miodu lipowego, przy długotrwałej naturalnej fermentacji.

Naturalnie i powoli

Nasz ocet miodowy dojrzewał przez 10 miesięcy, powoli wydobywając moc i aromat z miodu, który zebraliśmy w wyjątkowym sezonie 2018, gdy niespotykanie masowo zakwitły lipy. Każdy kto go próbował pamięta, że miód lipowy z tego rocznika był wręcz odurzająco aromatyczny.

Fermentacja trwała długo, ale jej efekty są bardzo zadowalające. Dlatego przekazujemy teraz w wasze ręce oryginalny rzemieślniczy produkt, który można śmiało zakwalifikować do żywności typu slow food.

Ocet miodowy to nie tylko niezastąpiony składnik sałatek i dodatek poprawiający smak potrw. Jest to także źródło zdrowia.

Zdrowie w modzie

Naturalne octy w ostatnich latach zyskały dużą popularność, dzięki ich prozdrowotnym właściwościom. Stosuje się je głównie w dietetyce, ponieważ uważa się je za skuteczne środki przyspieszające metabolizm, ograniczające nadmierny apetyt, a także sprzyjające trawieniu.

Spożywanie naturalnego octu przy posiłkach spowoduje, że wcześniej poczujemy się syci, a zatem mniej zjemy. Osoby zmagające się z cukrzycą mogą również skorzystać z właściwości octu. Ogranicza on wchłanianie się glukozy do krwi. Zmniejsza jej stężenie, jednocześnie podnosi wrażliwość komórek na insulinę. Zatem dołączenie octu do posiłków spowoduje spadek ich indeksu glikemicznego.

Ponadto powszechnie uważa się ocet za dobry środek na niestrawność spowodowaną zbyt małą ilością kwasu żołądkowego wytwarzanego przez organizm. Warto także wiedzieć, że ocet ma działanie obniżające ciśnienie krwi, a zatem pozytywny wpływ na układ krwionośny i serce.

Jednak to nie wszystkie właściwości naturalnego octu. Stosowany na skórę łagodzi stany zapalne, zmniejsza uczucie swędzenia, które występuje po ukąszeniu przez owady. Przydaje się także osobom, które cierpią przez oparzenia słoneczne.

Tradycyjne zastosowanie octu to także okłady na czoło, w przypadku bólów głowy. Można go też wykorzystać przy zapaleniu gardła do płukania. Jednak należy pamiętać by wcześniej rozcieńczyć go w ciepłej wodzie.

Proste użycie octu miodowego

Jak stosować naturalny ocet? Najczęściej dodaje się 2 łyżki stołowe octu do szklanki wody. Taki roztwór pije się do posiłków nie częściej niż dwukrotnie w ciągu dnia. Można wypić go rano na czczo, jak również wieczorem. Ci co piją naturalny ocet miodowy przed snem, mówią o jego właściwościach relaksujących, które aromat kwiatów lipy jeszcze potęguje.

Przeczytaj także o tym jak dobrać miod do potrzeb zdrowotnych Twojego organizmu

sklep internetowy z octem miodowym

Butelki z octem miodowym, który powstał na bazie miodu lipowego w pasiece „Pszczoły i my” w Wysychach

Tags: dieta, insulina, miód lipowy, naturalna fermentacja, naturalny ocet, ocet jabłkowy, ocet miodowy, ocet rzemieślniczy, odchudzanie, slow food, zdrowie Categories: Miód, produkty pszczele
share TWEET PIN IT SHARE