miód rzepakowy, miód akacjowy, miód wielokwiatowy wiosenny

Jaki wybrać miód? Czyli choroby i walka z nimi

2 lutego 2019 2026 0 0

O tym, że miód jest zdrowy nie trzeba nikogo przekonywać. Ludzie od pokoleń stosowali go jako środek leczniczy, wykorzystując jego właściwości bakteriobójcze, m.in. nakładając na rany, czy wspomagając pracę narządów wewnętrznych.

Współcześnie kojarzy nam się jako naturalne remedium przy przeziębieniach i grypie, czy jako słodki sposób na wzmocnienie organizm. Badania naukowców pozwoliły dokładnie przeanalizować skład poszczególnych gatunków miodu i poznać, jakie korzystne substancje znajdują się w nim. W efekcie można przyporządkować każdy miód odpowiednich schorzeniom. Oto ich lista oraz miodów, które zalecane są do walki z poszczególnymi przypadłościami.

Właściwości miodów i ich charakterystyka*

Problem zdrowotny

Polecany rodzaj miodu

serce, układ krwionośny

rzepakowy, gryczany, malinowy, faceliowy

bezsenność, nerwowość

akacjowy, spadziowy, lipowy, rzepakowy

żołądek, jelita, układ pokarmowy

faceliowy, fasolowy, akacjowy, mniszkowy, spadziowy

wątroba

faceliowy, gryczany, akacjowy, malinowy, mniszkowy, nawłociowy

nerki, pęcherz, układ moczowy

nawłociowy, wrzosowy

prostata

nawłociowy, wrzosowy, spadziowy

przeziębienia, grypa, układ oddechowy

gryczany, lipowy, nawłociowy, malinowy, spadziowy, faceliowy

cukrzyca

akacjowy

remuatyzm, stawy

nawłociowy, mniszkowy

uczulenia, alergie

spadziowy / wielokwiatowy

miód nawłociowy charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami

Miód nawłociowy to jeden z najzdrowszych polskich miodów. Jego prozdrowotne właściwości porównuje się do miodu manuka

Akacjowy – jasnożółty miód, delikatny w smaku. Jest to najwolniej krystalizujący gatunek miodu (dzięki dużej zawartości fruktozy), pozostaje płynny nawet do 2 lat. Wspomaga leczenie cukrzycy niezależnej od insuliny, poprawia pracę żołądka i jelit, łagodzi problemy wywołane przez wrzody żołądka, sprzyja odtruwaniu wątroby. Polecany w walce z bezsennością i stresem.

Faceliowy – pozyskiwany z rośliny uprawnej facelii błękitnej. Ma jasnożółtą barwę, łagodny smak z delikatną kwaskową nutą. Polecany przy chorobach układu krążenia i pokarmowego. Działa korzystnie na wątrobę i górne drogi oddechowe.

Fasolowy – jasny miód, delikatny w smaku. Poprawia funkcjonowanie żołądka i jelit. Działa pozytywnie na układ pokarmowy.

Gryczany – ciemny, intensywnie pachnący miód, zawiera znaczną ilość rutyny, przez co polecany jest przy przeziębieniach. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, zwiększa odporność, poprawia przyswajalność witaminy C. Miód gryczany jest bogaty w magnez, który ma pozytywny wpływ na serce. Polecany jest przy miażdżycy i chorobach układu krążenia. Dzięki zawartości choliny ma pozytywny wpływ na nerki i wątrobę. Zmniejsza też szkodliwość używek (nikotyna, alkohol, kawa, herbata), sprzyja odtruwaniu wątroby. Pomaga w gojeniu ran.

Lipowy – intensywnie pachnie kwiatami lipy, ostry w smaku, czasem nawet lekko goryczkowy. Polecany przy przeziębieniach i grypie (działa antybiotycznie, przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo i napotnie). Wspiera walkę ze stresem i bezsennością.

Malinowy – pozyskiwany z nektaru kwiatów maliny. Wpływa pozytywnie na układ krwionośny, obniża ciśnienie, poprawia krążenie. Działa ochronnie i wzmacniająco na wątrobę. Polecany przy przeziębieniu i grypie, gdyż działa rozgrzewająco i przeciwgorączkowo. Wzmacnia układ odpornościowy.

miód malinowy miód faceliowy miód wielokwiatowy miód lipowy

Letnie miody w pasiece Pszczoły i my: malinowy, faceliowy, lipowy, wielokwiatowy…

Mniszkowy – pozyskiwany z mniszka lekarskiego (tzw. mlecza). Pomocny przy problemach z trawieniem, w chorobie żołądka, jelit, wątroby i dróg żółciowych. Zalecany dla osób z niedokrwistością i schorzeniami reumatycznymi.

Nawłociowy – ma charakterystyczny lekko kwaskowaty smak. Korzystnie wpływa na układ moczowy, w tym nerki i pęcherz. Zalecany także osobom ze schorzeniami prostaty. Dzięki wysokiej zawartości rutyny i kwercetyny ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, idealnie nadaje się do zwiększania odporności, a także do wspomagania przy przeziębieniach i grypie. Stosowany przy chorobie dróg żółciowych oraz stawów.

Rzepakowy – jeden z najszybciej krystalizujących miodów (w ciągu paru tygodni), dzięki wysokiej zawartości glukozy. Ma ona pozytywny wpływ przy leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych. Zalecany jako środek wzmacniający przy przemęczeniu i stresie, w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

Spadziowy – pochodzi z tzw. rosy miodowej, czyli zebranej przez pszczoły słodkiej wydzieliny mszyc i czerwców, żerujących na drzewach. Prawie nie zawiera pyłków kwiatowych, dlatego polecany jest osobom z uczuleniami na pyłek. Zawiera dużo substancji mineralnych. Zalecany jest przy przeziębieniach, kaszlu, astmie i innych chorobach układu oddechowego. Sprzyja pracy układu pokarmowego, działa lekko uspokajająco i ułatwia zasypianie. Ma pozytywny wpływ na prostatę. Zwiększa odporność organizmu i odtruwa go.

Wielokwiatowy – w skład tego miodu wchodzi nektar z wielu gatunków roślin. W zależności od pory roku i kwiatów może mieć różny smak i wygląd. Wiosenne miody są zwykle jaśniejsze od letnich i jesiennych. Dzięki różnorodnemu składowi, mają też różne właściwości (patrz: poszczególne rodzaje miodów). Zwykle miód ten polecany jest przy katarze siennym i alergiach.

Wrzosowy – najdroższy polski miód, o charakterystycznym zapachu wrzosu i galaretowatej konsystencji. Tradycyjnie polecany przy problemach z prostatą oraz układem moczowym.

*Należy pamiętać, że miód to nie lek, tylko produkt wspierający leczenie.

Pyłek pszczeli i pierzga bogate źródło aminokwasów, białek, węglowodanów, lipidów, witamin i biopierwiastków. Produkty te wzmacniają i regenerują organizm, działają odtruwająco i antybakteryjnie. Polecane w chorobie wątroby, układu pokarmowego (żołądek i jelita) oraz prostaty. Stosowane są przez osoby zmagające się z miażdżycą i alergiami. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ich spożycie poprawia koncentrację, zmniejsza nerwowość. Uznawane są za naturalne antydepresanty. Mają pozytywny wpływ na płodność. Zalecane osobom chcącym zadbać o wzrok.

Propolis / kit pszczeli – żywiczna substancja zbierana przez pszczoły z pączków drzew. Nazywany naturalnym antybiotykiem. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przciwzapalnie i znieczulająco, zwiększa odporność. Zalecany przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu gardła, w chorobach skóry. Wspiera wątrobę, układ pokarmowy i moczowy.

miód leśny i miód spadziowy z jodły należą do wyjątkowo smacznych

Miody leśne charakteryzuje intensywny aromat i wiele właściwości prozdrowotnych.

Przeczytaj także: Antydepresyjny pyłek pszczeli, czyli więcej zdrowia zimą.

Tags: akacjowy, choroby, faceliowy, fasolowy, gryczany, lipowy, malinowy, miód, miód wrzosowy, nawłociowy, rzepakowy, schorzenia, spadziowy, wielokwiatowy, wrzosowy Categories: Miód
share TWEET PIN IT SHARE