Pszczoły zbieraczki przynoszą go do ula bezpośrednio z kwiatów. Pełni on wyjątkową rolę dla tych owadów, a dla ludzi niesie wspaniałe właściwości prozdrowotne. Śmiało można powiedzieć o nim, że to życiodajny pyłek pszczeli. Już wyjaśniamy dlaczego.
Robotnice odwiedzają tysiące kwiatów, aby pozyskać pyłek, który jest kluczowy w diecie młodych larw. Aby przynieść pyłek do ula, owady lepią z niego małe kulki i przytwierdzają do swoich nóg. Służą do tego tak zwane koszyczki. Robotnica obładowana pyłkiem to charakterystyczny widok. Owad ma wyraźne dwie grudki pyłku, często leci wolniej, gdyż jest to wysiłek dla niego.
Pyłek to jedyne źródło białka dla pszczół. Resztę pszczelej diety stanowią węglowodany, w które obfituje nektar kwiatowy. Bez białka, a zatem i wielu cennych aminokwasów nie mogły by rozwijać się pszczele rodziny.
Naukowcy potwierdzili, że pyłek zawiera 18 aminokwasów, w tym wszystkie egzogenne. Czyli takie, które ludzki organizm musi dostarczyć z zewnątrz, gdyż nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Oprócz aminokwasów i białek, w składzie pyłku znajduje się też sporo lipidów i kwasów tłuszczowych. Są też związki fenolowe, biopierwiastki i witaminy.
Z pierwiastków znajdziemy w pyłku potas, magnez, żelazo oraz cynk. Z witamin spore dawki prowitaminy A, witaminy C, E, PP, B1, B2, B3, B5, B6, B12, H.
Wpływ pyłku na zdrowie człowieka jest naprawdę duży. Ma on właściwości odtruwające organizm i chroniący wątrobę. Pomaga jej się zregenerować. Chroni ciało człowieka przed działaniem toksyn.
Pyłek wpływa też pozytywnie na układ nerwowy. Działa antydepresyjnie, odprężająco, a także poprawia koncentrację. Pomaga chronić przed alergiami, łagodzi ich objawy.
Odnotowano właściwości antybakteryjne pyłku pszczelego. Znany jest z bardzo pozytywnego wpływu na zwiększenie odporności ludzkiego organizmu. Dzięki temu świetnie się sprawdza jako zabezpieczenie przed chorobami w okresie zimowym.
Obniża cholesterol, poprawia zdrowie osób zmagających się z nadciśnieniem, czy rekonwalescentów po zawałach. Pozytywnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego, leczy zaparcia. Stosowany jest w przypadku choroby wrzodowej żołądka.
Podnosi płodność, a także wpływa leczniczo w przypadku przerostu gruczołu krokowego, jak również jego stanu zapalnego. Pyłek poprawia wydzielanie insuliny, zatem wspiera zdrowie osób chorych na cukrzycę. Bardzo pozytywnie wpływa też na stan wzroku.
To wyjątkowy produkt pszczeli. Każdy może poczuć na sobie jego wyjątkowe działanie. Już teraz warto zaopatrzyć się w życiodajny pyłek pszczeli.
Jeśli zastanawiasz się, jak pozyskuje się pyłek, przeczytaj ten artykuł.