Miód, pasieka, Sklep
Miód na przeziębienie

Miód najlepszy na przeziębienie

18 października 2024 245 0 0

Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? Przedstawiamy przegląd miodów, które są najskuteczniejsze w walce z przeziębieniami. Wybierz ten, który tobie najbardziej odpowiada.

Wyjątkowo skuteczny

Co takiego zawiera w sobie miód, że od setek lat w wielu kulturach uznawany jest za remedium w walce z chorobą? To właśnie na przeziębienia najczęściej polecane jest jego spożywanie. 

Miody zawierają olejki eteryczne, przeciwutleniacze i enzymy, które działają bakteriobójczo. Rozgrzewają i stymulują układ odpornościowy do walki z patogenami, atakującymi nasz organizm. Dzieje się tak również dzięki zawartości witamin i cennych mikroelementów.  Niektóre miody w swoim składzie mają rutynę o właściwościach uszczelniających naczynia krwionośne. Miody mają również właściwości przeciwzapalne. 

najzdrowszy miód na przeziębienie

Miody wytwarzane przez pszczoły z nektaru różnych roślin cechują się różnymi właściwościami. Warto wybrać ten, który będzie najlepiej nam odpowiadał.

Przegląd najlepszych miodów

Ogólnie mówiąc wszystkie miody mają właściwości antybakteryjne. Jedne w mniejszym, inne w większym stopniu. Każdy miód ma jednak swoje wybitne właściwości, odróżniające go od innych miodów. Jednak który jest najlepszy na przeziębienie?

Składniki miodu malinowego działają rozgrzewająco, napotnie, a także przeciwgorączkowo. Miód lipowy działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Gryczany, dzięki dużej zawartości rutyny, szczególnie dobrze uszczelnia naczynia krwionośne. Podobnie nawłociowy. Miód wrzosowy zawiera dużo olejków eterycznych a także inhibiny, która hamuje rozwój bakterii i wirusów. 

cztery miody

Najlepsze miody na przeziębienie to: lipowy, malinowy, gryczany, wrzosowy, nawłociowy, spadziowy oraz wielokwiatowy

Miód spadziowy zalecany jest natomiast przy chorobach układu oddechowego, a także w przypadku kaszlu. Zasługuje on na szczególną uwagę. Zawiera dwukrotnie więcej białek, enzymów i aminokwasów niż miody nektarowe oraz nawet dziewięć razy więcej biopierwiastków. Miód spadziowy iglasty ma szczególne własności wykrztuśne.

Oprócz miodów stricte odmianowych na uwagę zasługuje miód wielokwiatowy. To swoisty koktajl, który pszczoły przygotowują z nektaru różnych roślin. W związku z tym jego skład jest bardzo różnorodny w zależności od lokalizacji pasieki i pory roku. 

Różnorodna zawartość składników odżywczych w miodach wielokwiatowych sprzyja budowaniu odporności, a zatem zapobieganiu przeziębieniom, nim jeszcze nadejdą.

 

Tags: Jak wybrać miód, miód na przeziębienie, na przeziębienie, zdrowie Categories: Miód
share TWEET PIN IT SHARE