Miód, pasieka, Sklep
wrzosowisko

Miód wrzosowy – król jesiennych miodów

18 listopada 2025 13 0 0

Miód wrzosowy to jeden z najcenniejszych i najbardziej charakterystycznych miodów produkowanych w Polsce. Powstaje z nektaru drobnych kwiatów wrzosu zwyczajnego (Calluna vulgaris), który kwitnie późnym latem i jesienią. Jego niepowtarzalny smak, zapach i konsystencja sprawiają, że jest uważany za rarytas wśród miodów – wyjątkowo trudny do pozyskania, a zarazem niezwykle bogaty w naturalne składniki prozdrowotne.

pszczoła na kwiatach wrzosu

Kiedy i gdzie zbiera się miód wrzosowy?

Wrzosy kwitną w końcu lata i na początku jesieni. To właśnie w tym czasie pszczoły mogą zbierać nektar z ich drobnych, fioletowych kwiatów. Jest to zwykle ostatni w sezonie pszczelarski miód, jaki można pozyskać w pasiece.

Aby powstał prawdziwy miód wrzosowy, pasieka musi znajdować się w pobliżu wrzosowisk. Koniecznie dużych połaci porośniętych wrzosem, gdyż tylko wtedy w miodzie będzie dominować nektar z tej rośliny. Naturalnych wrzosowisk jest niewiele, zwykle są to np. poligony, gdzie wrzos rozrasta się bez przeszkód.

Kup i spróbuj naszego wyśmienitego miodu wrzosowego. Powstaje na lokalnym wrzosowisku! Zobacz ofertę w naszym sklepie internetowym!

 

Dlaczego miód wrzosowy jest tak trudno uzyskać?

Produkcja miodu wrzosowego jest wyjątkowo wymagająca i zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od pogody. Wrzos kwitnie krótko i wymaga ciepłych, suchych dni. Wystarczy kilka dni deszczu, aby pszczoły nie mogły zebrać nektaru. Pożytek wrzosowy trwa zaledwie 2–3 tygodnie, zatem nawet tydzień deszczu lub chłodu może ograniczyć jego zbiory.

jak powstaje miód wrzosowy

W Polsce naturalnych wrzosowisk jest niewiele. Najczęściej duże obszary porośnięte wrzosem to poligony, gdzie te rośliny mogą się swobodnie rozrastać.

Ponadto suche i upalne lato potrafi bardzo nadwerężyć rośliny, przez co jesienią będą miały mało kwiatów. Zbyt sucha gleba to powód do wstrzymania nektarowania roślin, a zatem brak miodu wrzosowego

Cechą charakterystyczną miodu jest jego galaretowata konsystencja, przez co jego odwirowanie z plastrów wymaga specjalnych urządzeń i dużej precyzji. Rzadkość występowania wrzosowisk utrudnia znalezienie stanowisk, które nadawałyby się do produkcji tego miodu. 

Jak wygląda i smakuje?

temperatura wpływa na jakość miodu

Miód wrzosowy jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się ze schorzeniami układu moczowego. W tym polecany jest do wspierania zdrowia prostaty.

Właściwości i działanie miodu

Miód wrzosowy to nie tylko przysmak, ale również naturalne źródło zdrowia. Zawiera dużą ilość enzymów, aminokwasów, witamin z grupy B, żelaza i antyoksydantów.

Wspomaga pracę układu moczowego (pomocny przy zapaleniach nerek i pęcherza oraz schorzeniach prostaty), a także działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wzmacnia odporność organizmu, pomaga w zmęczeniu fizycznym i psychicznym,

Miód wrzosowy wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także ma działanie oczyszczające i detoksykująceRegularne spożywanie miodu wrzosowego wpływa korzystnie na ogólną kondycję organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Nasza oferta jesiennych miodów: nawłociowy i wrzosowy. Zobacz w sklepie on-line!

Tags: miód leśny, miód wrzosowy, miody jesienne, wrzosowisko, wrzosy Categories: Miód
share TWEET PIN IT SHARE