
Miód wrzosowy to jeden z najcenniejszych i najbardziej charakterystycznych miodów produkowanych w Polsce. Powstaje z nektaru drobnych kwiatów wrzosu zwyczajnego (Calluna vulgaris), który kwitnie późnym latem i jesienią. Jego niepowtarzalny smak, zapach i konsystencja sprawiają, że jest uważany za rarytas wśród miodów – wyjątkowo trudny do pozyskania, a zarazem niezwykle bogaty w naturalne składniki prozdrowotne.

Wrzosy kwitną w końcu lata i na początku jesieni. To właśnie w tym czasie pszczoły mogą zbierać nektar z ich drobnych, fioletowych kwiatów. Jest to zwykle ostatni w sezonie pszczelarski miód, jaki można pozyskać w pasiece.
Aby powstał prawdziwy miód wrzosowy, pasieka musi znajdować się w pobliżu wrzosowisk. Koniecznie dużych połaci porośniętych wrzosem, gdyż tylko wtedy w miodzie będzie dominować nektar z tej rośliny. Naturalnych wrzosowisk jest niewiele, zwykle są to np. poligony, gdzie wrzos rozrasta się bez przeszkód.
Produkcja miodu wrzosowego jest wyjątkowo wymagająca i zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od pogody. Wrzos kwitnie krótko i wymaga ciepłych, suchych dni. Wystarczy kilka dni deszczu, aby pszczoły nie mogły zebrać nektaru. Pożytek wrzosowy trwa zaledwie 2–3 tygodnie, zatem nawet tydzień deszczu lub chłodu może ograniczyć jego zbiory.

W Polsce naturalnych wrzosowisk jest niewiele. Najczęściej duże obszary porośnięte wrzosem to poligony, gdzie te rośliny mogą się swobodnie rozrastać.
Ponadto suche i upalne lato potrafi bardzo nadwerężyć rośliny, przez co jesienią będą miały mało kwiatów. Zbyt sucha gleba to powód do wstrzymania nektarowania roślin, a zatem brak miodu wrzosowego
Cechą charakterystyczną miodu jest jego galaretowata konsystencja, przez co jego odwirowanie z plastrów wymaga specjalnych urządzeń i dużej precyzji. Rzadkość występowania wrzosowisk utrudnia znalezienie stanowisk, które nadawałyby się do produkcji tego miodu.

Miód wrzosowy jest szczególnie polecany osobom, które zmagają się ze schorzeniami układu moczowego. W tym polecany jest do wspierania zdrowia prostaty.
Miód wrzosowy to nie tylko przysmak, ale również naturalne źródło zdrowia. Zawiera dużą ilość enzymów, aminokwasów, witamin z grupy B, żelaza i antyoksydantów.
Wspomaga pracę układu moczowego (pomocny przy zapaleniach nerek i pęcherza oraz schorzeniach prostaty), a także działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Wzmacnia odporność organizmu, pomaga w zmęczeniu fizycznym i psychicznym,
Miód wrzosowy wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także ma działanie oczyszczające i detoksykujące. Regularne spożywanie miodu wrzosowego wpływa korzystnie na ogólną kondycję organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Nasza oferta jesiennych miodów: nawłociowy i wrzosowy. Zobacz w sklepie on-line!