Niemal każdy, kto spróbował miodu wrzosowego jest skłonny zgodzić się, że jest to jeden z najsmaczniejszych polskich miodów. Osiąga on najwyższe ceny, gdyż jest to rzadki specjał o wyjątkowym aromacie. Nie każdego roku udaje się go pszczelarzom pozyskać. Np. upalne i suche lato w ubiegłym roku nie pozwoliło w naszym rejonie na zbiory miodu wrzosowego.
Niestety w wielu miejscach kraju nie występują już naturalne wrzosowiska.Często uległy dewastacji w związku z działalnością człowieka np. były wycinane, aby pozyskać ściółkę dla zwierząt gospodarskich. Okazuje się jednak, że inna działalność człowieka może sprzyjać tym skupiskom roślin. Obecnie największe obszary porośnięte wrzosami to poligony wojskowe.
Jeden z najpopularniejszych krajowych miodów wrzosowych to wpisany na listę produktów tradycyjnych miód pozyskiwany z rozległych wrzosowisk znajdujących się w Borach Dolnośląskich.