Miód, pasieka, Sklep

Miód rzepakowy i jego tajemnice

23 maja 2025 14 0 0

Właśnie trwają w Polsce zbiory miodu rzepakowego. Jest to wyjątkowy miód – różniący się od wszystkich innych. Poznaj jego sekrety i doceń jego niezwykłość. 

Są obszary Polski, w których pola uprawne w maju żółcą się intensywnie. To właśnie kwitnący rzepak zdobi krajobraz i zachwyca. Oprócz intensywnego żółto-złotego koloru kwiatów roślina ta oferuje także wspaniały zapach. Słodki nektar kwiatów rzepaku czuć z dużej odległości. Przy masowym kwitnieniu pola może być on wręcz odurzający. 

Rzepak uprawiany jest na nasiona, które są źródłem cennego oleju. Dlatego tak wielu rolników decyduje się na jego wysiew. Pszczelarze również cieszą się, jeśli w pobliżu ich pasieki wiosną zakwitają pola z rzepakiem. Dzięki temu ma szansę powstać wyjątkowy miód.

miód rzepakowy pole z rzepakiem

Rzepak uprawiany jest przez rolników na nasiona, które dają cenny olej. Jednak rzepak jest również źródłem cennego dla pszczelarzy i konsumentów, wyśmienitego miodu.

 

Wiosenne wyzwanie dla pszczelarza

Mogłoby się wydawać, że liczne i rozległe pola kwitnącego rzepaku to gwarancja uzyskania miodu. Niestety tak nie jest. Pogoda w trakcie kwitnienia rzepaku jest często bardzo zmienna. Tak jest w tym roku, gdy w maju mamy całe tygodnie chłodu, deszczu i wiatru. Taka aura uniemożliwia pszczołom wylatywanie z ula i zbieranie nektaru z kwiatów. 

Chociaż rzepak kwitnie około miesiąca, niefortunny przebieg pogody może bardzo utrudnić zbiory. Dla pszczelarzy wyzwaniem są także nowe odmian tej rośliny, które słabo nektarują. Pola obsiane tymi odmianami nie dadzą miodu rzepakowego. Natomiast gwarantują rolnikowi dobre zapylenie, pomimo braku obecności pszczół, oraz wysoki plon. 

kwitnący rzepak i pszczoła na kwiatach

Rozległe pola rzepaku nie są gwarancją dla pszczelarza, że uzyska dużo miodu rzepakowego. Przebieg pogody w trakcie kwitnienia tej rośliny często jest bardzo zmienny. Wyzwaniem są również nowe odmiany rzepaku, który słabo nektaruje.

Dlaczego miód rzepakowy jest taki zdrowy?

To co wyróżnia miód rzepakowy spośród innych miodów to m.in. jego wczesny okres pozyskania. Jest to jeden z pierwszych wiosennych miodów. Jego barwa jest bardzo jasna. W stanie płynnym przypomina w kolorze miód akacjowy – jest słomkowo-żółty. Jednak jego krystalizacja następuje bardzo szybko. W ciągu 2-3 tygodni z patoki (stanu płynnego) przekształca się w miód skrystalizowany.

Tak szybki proces krystalizacji wynika z dużej zawartości naturalnej glukozy. To właśnie ona jest powodem wysokich walorów zdrowotnych tego miodu. Ten prosty cukier jest bardzo szybko wchłaniany przez ludzki organizm. Działa on wzmacniająco i regenerująco na przemęczone ciało oraz umysł. Świetnie wspiera osoby z problemami układu krążenia.

miód rzepakowy w trakcie wirowania

Miód rzepakowy jest bardzo jasny, ma żółtą barwę. Bardzo szybko ulega procesowi krystalizacji. Dzieje się tak, gdyż zawiera dużo naturalnej glukozy. To ona odpowiada za jego wysokie walory zdrowotne.

Miód rzepakowy zawiera flawonoidy, kumarynę, cholinę i różne biopierwiastki, a także związki goryczkowe i olejki eteryczne. Ma sporo boru, co pozytywnie wpływa na tarczycę i śledzionę. Miód rzepakowy pobudza wątrobę i usprawnia jej pracę. Świetnie nadaje się dla osób aktywnych fizycznie np. sportowców, jak i ciężko pracujących umysłowo. Pozwala im się szybo zregenerować. 

Poznaj naszą ofertę miodu rzepakowego. Wybierz coś dla siebie!

Tags: miód, miód rzepakowy, rolnictwo, rzepak, wiosna Categories: Miód, rolnictwo
share TWEET PIN IT SHARE