Miód, pasieka, Sklep
karmienie pszczół na zimę

Zanim zacznie się zima w pasiece

27 września 2024 124 0 0

Chociaż lato dopiero co się skończyło, w pasiekach w całej Polsce trwają intensywne prace. Co robią pszczelarze zanim zacznie się zima? Dlaczego jest to tak ważne?

Ul z pszczołami

Pszczołom na zimę należy podać substytut miodu. Coś co zagwarantuje im wystarczające zapasy na całą zimę

Przełomowy czas

Okres po ostatnim miodobraniu jest szczególnie ważny dla życia pszczelich rodzin. Pszczelarz zabrał z ula miód, a więc owady nie będą miały dostatecznie dużo zapasu, aby przetrwać najzimniejszą porę roku. Dlatego kluczowe jest zapewnienie pszczołom innego pokarmu. I to możliwie jak najszybciej.

W końcówce lata lub na początku jesieni pszczelarze przygotowują tradycyjnie gęsty syrop cukrowy i podają go do uli. Ostatnio coraz częściej zastępowany jest specjalnym inwertem – czyli również słodkim syropem, jednak wytwarzanym fabrycznie. Właściciele pasiek mają swoje preferencje i niektórzy z nich co roku wybierają dla swoich pszczół cukier z buraków. Taki syrop owady bardzo chętnie pobierają, czego nie można powiedzieć o wszystkich inwertach. 

Plaster pszczeli z czerwiem

Komórki plastra, w których zwykle wychowywane są młode pszczoły, zostają zalane syropem. Dlatego rodzina pszczela przestaje się zimą rozwijać, gdyż królowa nie ma miejsca, aby składać kolejne jajeczka

Dużo i szybko

Kluczem podkarmiania pszczół na zimę jest podanie dużych ilości syropu w krótkim czasie. Chodzi o to, aby pszczoły zamiast zjadać go na bieżąco po trochu, od razu przeniosły całość do swoich plastrów. Dlaczego tak jest?

Po pierwsze wypełnienie całego gniazda w ulu syropem zatrzyma dalszy rozwój pszczelej rodziny. Jeśli komórki w których „rodzą” się nowe pszczoły będą zajęte przez miód, królowa nie będzie miała miejsca, aby składać kolejne jajeczka. To ważne, gdyż zimą rodzina nie powinna się powiększać. Jest to sprzeczne z naturalnym cyklem życiowym tych owadów. Niestety ciepłe zimy pozwalają pszczelim rodzinom na niemal nieprzerwany rozwój również w miesiącach zimowych. Jest to niekorzystne dla zdrowia i kondycji owadów w pasiece.

zimowy zapas w ulu

Dostatecznie duża ilość pokarmu w ulu to gwarancja dobrego przezimowania pszczelej rodziny.

Druga korzyść szybkiego podania pokarmu owadom to jego przetworzenie na zimowe zapasy. Aby syrop z cukru stał się pełnowartościowym substytutem miodu pszczoły muszą go przetworzyć. Dzięki enzymom, które produkują sacharoza zostaje rozłożona dla glukozę i fruktozę. Te proste cukry są łatwo przyswajalne przez owady. Jednak przetworzenie jest dużym wysiłkiem dla nich. Jeśli do tej pracy zostaną zaangażowane letnie pszczoły – to tylko one „zmęczą się” tym procesem. Kolejne pokolenie – tym razem zimowe – nie doświadczając tej pracy, lepiej przezimuje, gdyż nie będzie nadwerężone dodatkowym zadaniem.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą miodów

 

Tags: syrop, syrop zakarmianie pszczół, zima w pasiece Categories: Bez kategorii
share TWEET PIN IT SHARE