W całym kraju masową kwitną lipy. Ich intensywny zapach przyciąga tysiące pszczół robotnic, które zbierają nektar. Właśnie powstaje miód lipowy – jeden z najcenniejszych polskich miodów. Warto przyjrzeć się temu procesowi.
Kwiaty lipy od setek lat uważane były za cenne i traktowane jako surowiec w ziołolecznictwie. Za jeszcze cenniejszy uważany był, i wciąż jest, miód lipowy. Warto poznać jego walory i proces powstawania, gdyż właśnie teraz – w czerwcu i lipcu – powstaje w całej Polsce.
W związku z tym, ze w Polsce mamy kilka gatunków lip, ich kwitnienie rozciąga się na okres około miesiąca. Najwcześniej zaczyna kwitnąć lipa szerokolistna, a najpóźniej srebrzysta.
Wspaniałość lip opisywali poeci, ale to piękne drzewo cenione było nie tylko przez pisarzy. Dla prostych ludzi, żyjących na wsi, kwiaty lipy były lekiem na przeziębienia, a miód lipowy wspaniałym smakołykiem oraz remedium na różne choroby.
Obecnie w Polsce rosną różne gatunki lip: drobnolistna, krymska, holenderska, szerokolistna, srebrzysta. Ponieważ zakwitają w różnych terminach kwitnienie tego drzewa rozciąga się na wiele tygodni. Wcześnie kwitnie lipa szerokolistna (już na przełomie maja i czerwca), która nie wytwarza wielu kwiatów. Następnie kwitnie lipa drobnolistna (środek i koniec czerwca). Najpóźniej rozwija kwiaty lipa srebrzysta, w lipcu-sierpniu.
Według wyliczeń naukowców z jednego hektara kwitnących lip można uzyskać 200-250 kg miodu lipowego. Jednak wielkość produkcji zmienia się. W suche, upalne lata, gdy wysycha nektar będzie spadać.
Robotnice pszczoły miodnej zbierają nektar z kwiatów lipy, często razem ze spadzią, występującą na liściach tego drzewa. Tak powstaje miód spadziowo-nektarowy.
W czasie kwitnienia lipy często pojawia się spadź na tych drzewach. Wiąże się to z masowym występowaniem w środku lata mszycy na liściach lip. To one, wysysając sok z drzewa, wydzielają słodką ciecz, czyli właśnie spadź.
Pszczoły odwiedzające lipy mogą zbierać zarówno nektar z kwiatów, jak i krople spadzi. W ten sposób często zamiast typowego miodu nektarowego – lipowego powstaje miód spadziowo-nektarowy. Jego aromat i właściwości lecznicze są wyjątkowe.
Zobacz naszą ofertę miodu lipowego. Wejdź do sklepu on-line.
Miód lipowy polecany jest osobom zmagającym się z przeziębieniami i wysoką gorączką, a także z chorobami krążenia, układu moczowego i z reumatyzmem.
Duża zawartość różnorodnych składników prozdrowotnych w miodzie lipowym to powód dla którego ceni się go od setek lat. Ma właściwości wykrztuśne, przeciwkaszlowe i przeciwgorączkowe. Działa jak naturalny antybiotyk. Zawiera dużo olejków eterycznych, a także nadtlenek wodoru – co sprawia, że miód ten niszczy drobnoustroje w organizmie człowieka.
Miód lipowy ma właściwości uspokajające – pomaga przy nadmiernym pobudzeniu nerwowym i problemach z zasypianiem. Działa pozytywnie na układ krążenia – obniża ciśnienie krwi, działa rozkurczowo. Polecany jest osobom z problemami reumatycznymi i układu moczowego.
Miód lipowy ma jasną złocistą barwę, jednak może przybierać odcienie zielonkawe i oliwkowe. Smak ma wyrazisty i aromatyczny, bywa że ma nutę goryczy. Wynika to z dużej zawartości prozdrowotnych substancji.
Spróbuj naszych miodów, które pszczoły wytwarzają w środku lata.