Wiele osób uważa miód lipowy za najlepszy ze wszystkich gatunków. Ma bardzo intensywny smak i silne właściwości prozdrowotne. W dzisiejszym artykule zdradzamy tajemnice miodu lipowego.
Wyjątkowy smak z trzech gatunków lip
Aromatyczny, intensywny smak, w niektórych przypadkach nawet lekko goryczkowy. Silny zapach kwiatów lipy rozchodzący się z otwartego słoika miodu lipowego to jego charakterystyczne cechy. Ten miód uzyskuje kolor od żółtego po oliwkowy. Pszczoły mogą go produkować nawet przez miesiąc, jeśli w okolicy pasieki znajduje się dość drzew różnych gatunków lipy. Tak się dzieje często w miastach, których aleje, skwery i parki obsadzone są gęsto lipami.
Pierwsza zaczyna kwitnąć lipa szerokolistna, którą łatwo rozpoznać właśnie przez duże blaszki liściowe. Kwiaty pojawiają się na tych drzewach już na koniec kwitnienia kasztanowców, jeszcze w maju. Po kilkunastu dniach zaczyna kwitnąć lipa drobnolistna, o zdecydowanie mniejszych liściach. Dzięki tej ‘sztafecie’ zakwitania robotnice mogę ponad miesiąc nieprzerwanie znosić lipowy nektar do swoich gniazd. Dla środkowej Polski początek kwitnienia tego gatunku przypada w środku czerwca. W zależności od lokalizacji drzew (cieplejsze, bardziej słoneczne miejsca, lub zacienione i chłodniejsze) okres kwitnienia lipy drobnolistnej może być jeszcze bardziej rozciągnięty w czasie.
Pod koniec tego okresu, na początku lipca rozpocznie kwitnienie kolejny z gatunków drzew. Jest to lipa srebrzysta, którą cechuje nieco inny, ostrzejszy od pozostałych lip aromat kwiatów. Łatwo to drzewo rozpoznać po liściach, które pokryte są od spodu srebrzystymi, drobnymi włoskami. Mają one za zadanie ochronić drzewa przed suchym i gorącym powietrzem. Ta cecha niezbędna była, aby gatunek ten przetrwał w regionach swojego naturalnego występowania, czyli na Półwyspie Bałkańskim i na terenie Turcji. Następujące po sobie kwitnienie tych trzech gatunków potrafi dać pszczołom bardzo długi dostęp do lipowego nektaru.
Trudna produkcja
Niestety, bywa że pomimo dostępności drzew, w pasiekach znajdujących się w pobliżu lip brakuje lipowego miodu. Wynika to z tego, że kwitnące latem drzewa mają często niesprzyjające warunki. Upały, gorące i suche powietrze sprawiają, że nektarniki kwiatów szybko wysychają, a przez to drzewo nie daje nektaru pszczołom. Niestety zmieniony, coraz cieplejszy klimat sprzyja coraz częstszym i dłużej trwającym okresom upałów. A to niestety utrudnia coraz bardziej pozyskanie miodu lipowego.
Dla wielu konsumentów może to być zaskoczenie. Latem widzą obficie kwitnące drzewa, ale okoliczni pszczelarze informują ich o braku lipowego miodu w swojej ofercie. Niestety takie sytuacje w wielu pasiekach mogą być coraz częstsze. Ponadto na trudniejszą dostępność miodu lipowego wpływa także nieustająca wycinka starych drzew. Problem potęguje zaniechanie przy zakładaniu nowych nasadzeń lip, które mogłyby wymienić stare egzemplarze. Wkrótce lipowy miód może stać się rzadkim, niemal luksusowym produktem.
Wyjątkowy miód
O tym, jak wartościowy i smaczny jest miód lipowy, nie trzeba przekonywać tego, kto go spróbował. Powszechnie stosowany jest jako środek przeciwko przeziębieniom i grypie. Działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Działa także napotnie, zatem stosowany jest jako wsparcie przy gorączce. Zawiera flawonoidy i olejki eteryczne. Ma działanie antybakteryjne, a zatem niszczy drobnoustroje. Docenia się jego pozytywny wpływ na serce i układ krążenia. Działa uspokajająco i nasennie, zatem sprawdzi się, gdy dokuczają nam nerwy i problemy z zasypianiem.
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego w celu poznania oferty miodu lipowego.