Czy widzieliście, jak pięknie kwitną pola rzepaku? Jadąc przez Polskę można dostrzec rozległe żółte pola, na których cały dzień uwijają się owady. To pszczoły pomagają produkować żywność. Warto im się przyjrzeć.
Pszczoły miodne są wyjątkowo skutecznymi pracownicami. Są nieodzowne w produkcji żywności, z której korzysta człowiek, a także inne zwierzęta w wielu ekosystemach. Dla potrzeb swojej rodziny zbierają nektar oraz pyłek, a przy okazji zapylają kwiaty różnorodnych roślin.
Plantacja rzepaku – miejsce pracy pszczół
O tej porze roku z łatwością można dostrzec, jak pracują. Kwitnące na żółto rośliny rzepaku rozsiewają w koło słodki, intensywny zapach. Pszczoły miodne są w stanie wyczuć go z dużej odległości i chętnie korzystają ze źródła pokarmu, jaki stwarza taka plantacja. Obficie nektaruje i daje dużo lepkiego pyłku, który owady mogą z łatwością przenosić do uli.
Z 1 ha plantacji pszczoły mogą zebrać do 150-200 kg miodu, a pyłku nawet 100-150 kg. Te osiągnięcia pszczół doceniają właściciele pasiek, natomiast z zapylania, jakiego dokonują robotnice, korzystają rolnicy. Dzięki pszczołom plon rzepaku może zwiększyć się od 10 aż do 30 proc.
Rolnicy i pszczelarze
Współpraca pszczelarzy i rolników trwa od bardzo dawna. Każdy świadomy rolnik z radością powita obecność rodzin pszczelich w okolicy swoich upraw. Dlatego plantatorzy często umawiają się z pszczelarzami, aby ustawili oni swoje pasieki w pobliżu pól na czas kwitnienia rzepaku. Zwykle, aby dobrze zapylić 1 ha plantacji wystarczy ok. 5 rodzin pszczelich.
Świadomość rolników odnośnie do zagwarantowania na ich polach bezpieczeństwa owadom zapylającym, w trakcie kwitnienia roślin miododajnych, jest bardzo duża. Dlatego pasieki w ich okolicy są prawie zawsze niezagrożone. Jest to zasługa licznych i wieloletnich kampanii edukacyjnych oraz informacyjnych. Tylko sporadycznie zdarzają się sytuacje, gdy życie pszczół bywa narażone na niebezpieczeństwo, przy niewłaściwym zastosowaniu metod ochrony roślin środkami chemicznymi. Na szczęście są to nieliczne i coraz rzadziej spotykane przypadki.
Cenny miód rzepakowy
Zatem wiecie już, co robią pszczoły na polach rzepaku. Zobaczcie teraz, jak wspaniały jest miód, który wytwarzają. Miód rzepakowy cechuje duża zawartość glukozy – cukru prostego, który bardzo łatwo wchłania ludzki organizm. Dzięki temu daje szybką porcję energii osobom zmęczonym fizycznie oraz po wysiłku umysłowym.
Na miód rzepakowy dobrze reaguje układ krążenia i serce, a także wątroba, którą pomaga regenerować i odtruwać. Zawiera w sobie łatwo przyswajalne żelazo, oraz sporo boru – pierwiastka ważnego dla właściwego działania tarczycy i śledziony. Dzięki zawartości olejków eterycznych miód rzepakowy wpływa pozytywnie przy leczeniu dolegliwości układu oddechowego, w tym łagodzi objawy kaszlu.
Więcej na temat, jak pszczoły pomagają produkować żywność w tym artykule.