Miód, pasieka, Sklep
Jaka jest dobra temperatura przechowywania miodu?

Miód a temperatura. ABC miodu – cz. I

21 lutego 2021 2390 0 0

Czy mrożenie szkodzi miodom, czy też nie? A jak wysoka może być temperatura zanim miód zacznie tracić swoje cenne właściwości? Czy powinniśmy zrezygnować z dodawania miodu do gorącej herbaty? W tym artykule przedstawiamy kilka faktów, które dotyczą jakości miodu i jej zależności od temperatury.

Za gorąco!

Każdy smakosz miodu powinien wiedzieć, że właściwie pozyskany i nieprzegrzany miód, prędzej czy później skrystalizuje. Krystalizacja to naturalne zjawisko, którego czas jest uzależniony od gatunku miodu oraz temperatury jego przechowywania. Zazwyczaj konsumenci nie lubią skrystalizowanego miodu i próbują go upłynnić przez podgrzanie. Można to zrobić, ale należy pamiętać, że musi się to odbywać w temperaturze nieprzekraczającej 42°C.

Jeśli nie przekroczymy 42 stopni, możemy być pewni, że upłynniony miód zachował swoje cenne właściwości. Właśnie taką metodę stosuje się w profesjonalnych pasiekach wyposażonych w urządzenia do dekrystalizacji miodu. Dekrystalizator gwarantuje przywrócenie stanu płynnego skrystalizowanym miodom w bezpieczny dla jakości sposób. Oczywiście miody dekrystalizowane z czasem znów zaczynają krystalizować. To naturalna właściwość tego pszczelego produktu.

Wiele osób zastanawia się, czy dodawać miód do gorących napojów, np. herbaty, obawiając się utraty prozdrowotnych wartości miodu. Jak szybko miód je straci i przy jakiej temperaturze? Naukowcy zbadali to zagadnienie i dowiedli, że miód potraktowany 80°C przez 15 minut traci prawie wszystkie właściwości antybiotyczne. Zatem im niższa będzie temperatura herbaty i krótszy czas jej odziaływania na miód, tym więcej zachowa on cennych składników.

temperatura wpływa na jakość miodu

Płynny miód można uzyskać ze skrystalizowanego, jeśli podgrzejemy go. Jednak musi to być odpowiednia temperatura, aby nie utracił on swoich cennych właściwości. Lepiej nie przekraczać 42 stopni Celsjusza.

Zbyt niska temperatura?

A jak jest w przypadku niskiej temperatury? Otóż, miód przechowywany w chłodzie dłużej zachowuje wysoką jakość, a mrożenie wręcz zatrzymuje jej utratę. Zbadano, że gdy świeżo odwirowany i przecedzony miód zamrozi się w temperaturze -18 stopni Celsjusza lub niższej, można go przechowywać bez ograniczeń w tym stanie. Rozmrożony w temperaturze pokojowej, zachowuje wszystkie właściwości świeżo odwirowanego miodu.

Dobre przechowywanie

Jakie są zatem idealne warunki do przechowywania miodu, aby jak najdłużej cieszyć się jego wysoką jakością? Miód powinno się przechowywać w chłodnym miejscu (nie więcej niż 18°C ), oraz w szczelnie zamkniętym pojemniku. Chroni go to przed wchłanianiem wilgoci oraz obcych zapachów z powietrza. Jeśli zamierzamy długo przetrzymywać miód, wybierzmy miejsce bez dostępu do promieni słonecznych. Wystawiony na działanie słońca pszczeli produkt będzie z czasem tracił wartości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Według wytycznych polskiej normy miód możemy przechowywać 3 lata. Jednak jesteśmy przekonani, że ten smaczny i zdrowy produkt nie uchowa się tak długo w spiżarni żadnego smakosza miodu.

Źródło:
Dr H. Rybak-Chmielewska, dr T. Szczęsna „Warunki magazynowania a jakość miodu”

Tags: gorąco, jakość miodu, mrożenie, temperatura, zimno Categories: Miód
share TWEET PIN IT SHARE