
Jest kilka nieprawdziwych przekonań na temat miodu i pszczół. Część osób uważa je za prawdziwe, jednak są to półprawdy, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Przedstawiamy 4 popularne, ale nie prawdziwe przekonania – oto mity na temat pszczół i miodu.
Powszechnie uważa się, że pszczoły żyją tylko kilka tygodni. Stwierdzenie to jest prawdziwe wyłącznie w przypadku robotnic, które tworzą pszczelą rodzinę wiosną, latem i jesienią. Owady te ciężko pracując w sezonie, szybko tracą siły witalne i umierają. Ich życie trwa zaledwie ok. półtora miesiąca.
Jednak robotnice, które przychodzą na świat jesienią i będą tworzyć pszczelą rodzinę zimą, żyją kilka miesięcy. Przez całą zimę grzeją ul i dbają o przetrwanie królowej do wiosny. Natomiast królowa – pszczela matka żyje kilka lat.

Pszczoły miodne, gdy nie czują się zagrożone są łagodnymi zwierzętami, które ignorują obecność człowieka. Można to zaobserwować szczególnie wtedy, gdy skupiają się na poszukiwaniu i zdobywaniu pokarmu
Jak wspomnieliśmy powyżej, pszczoły zimujące w ulu mają ważne zadanie do wykonania – ogrzewanie ula i zapewnienie przetrwania pszczelej matce i pozostałym członkiniom kolonii. Robotnice w zimie spożywają zapasy pokarmu (miód lub syrop cukrowy), aby produkować energię cieplną przy pomocy własnych ciał.
Tworząc kłąb (zwarte kłębowisko w formie kuli), ogrzewają znajdującą się w jego centrum królową. Gdyby pszczoły faktycznie spały zimą – jak mylnie uważa się – nie byłby w stanie zapewnić odpowiedniej temperatury w ulu.
Miód słonecznikowy – wyjątkowy smak z krajowych plantacji słonecznika. Zobacz ofertę w sklepie.
Większość osób bardzo boi się pszczół. Ich strach wynika z niewiedzy, którą czasem podsycają filmy, w których pszczoły atakują ludzi, niosąc im zagrożenie zdrowia i życia. Jednak jest to powszechny mit. Pszczoły wykazują agresję w wyjątkowych sytuacjach, przede wszystkim w pobliżu ich gniazda.

Popularny mit mówi o tym, że pszczoły to agresywne stworzenia, gotowe do zaatakowania człowieka w każdej chwili. Nie ulegajmy złudzeniu, że owady te, czyhają na nasze zdrowie i życie na każdym kroku – to mit. Zdjęcie to fotomontaż nawiązujący do tej popularnej opinii.
Pszczoły mają silny instynkt obrony gniazda. Każda robotnica wyposażona jest w żądło, które pozwala jej się bronić. Jeśli w pobliżu ula pojawia się intruz, który może zagrozić bezpieczeństwu pszczelej rodziny, owady zaczynają bronić swojego domu.
Robotnice pszczół miodnych z dala od ula są łagodne. Jeśli mamy z nimi styczność w otwartym terenie, gdy poszukują i zbierają pokarm z kwiatów, nic nam nie grozi. Nie reagują na to, że oglądamy je z bliska przy pracy, bywa że zwabione słodkim zapachem lub wodą przysiadają w pobliżu człowieka lub nawet na nim. Wtedy zupełnie ignorują naszą obecność.
Jednak mogą nas użądlić, jeśli zaczniemy je niepokoić, próbować chwycić lub skrzywdzić. Jeśli będziemy chcieli im zagrozić – będą się bronić.
Miód od tysięcy lat używany był jako lek, pszczeli środek chroniący przed chorobami. Udowodniono, że ma właściwości antybakteryjne. Potrafi latami zachowywać jakość i nadawać się do spożycia. Zawdzięcza to swojemu niezwykłemu składowi, w tym dużej zawartości naturalnego cukru, który działa jak swoisty konserwant.

Miód nie psuje się nawet wiele lat, jednak tylko wtedy, gdy jest właściwie przechowywany w szczelnych pojemnikach.
Zobacz najnowszą ofertę pyłku pszczelego w tabletkach. Przejdź do naszego sklepu.
Prawdą jest, że miód się nie psuje, ale tylko w tedy, gdy jego skład jest prawidłowy. To znaczy ma odpowiednie niskie stężenie wody w sobie. Jeśli ten produkt będzie przechowywany w niewłaściwych warunkach, np. w nieszczelnych pojemnikach, zacznie chłonąć wodę z powietrza. Zbyt duże jej stężenie sprawi, że miód zacznie fermentować, czyli psuć się.
Warto poszerzać swoją wiedzę i sprawdzać czy przypadkiem nie wierzymy w mity na temat pszczół i miodu.