Miód, pasieka, Sklep
nalewka z propolisu

Jak zrobić nalewkę z propolisu?

19 września 2025 244 0 0

Propolis, czyli kit pszczeli od tysiącleci uważany był za skuteczny środek w ochronie przed chorobami. To naturalny antybiotyk, którego zastosowanie może się szczególnie przydać w nadchodzącej jesieni i zimie. Może on poprawić nasz potencjał w walce z bakteriami i wirusami. Pokazujemy jak zrobić nalewkę z propolisu w domu – krok po kroku.

Jakie składniki zawiera propolis oraz na jakie schorzenia jest pomocny dowiesz się z tego artykułu.

Składniki na nalewkę, przygotowanie

Przygotuj następujące składniki:
– 25 g propolisu
– 175 ml spirytusu 95%
– 75 ml wody

Odważ propolis i odmierz odpowiednią ilość alkoholu i wody. Następnie zmieszaj wszystkie składniki np. w słoiku. Po zmieszaniu składników od razu rozpoczyna się reakcja rozpuszczania. W słoiku można zobaczyć bielenie roztworu, oraz po chwili, zabarwianie się go na żółto.

Przygotowanie roztworu wymaga czasu, aby cały propolis się rozpuścił. Należy przechowywać ten słoik bez dostępu do światła przez trzy tygodnie. Aby przyspieszyć rozpuszczanie się propolisu w roztworze spirytusu warto wstrząsać słoik codziennie. 

Jak zrobić nalewkę z propolisu

Składniki na nalewkę trzeba odważyć i odmierzyć zachowując proporcje. Po połączeniu roztwór należy przechowywać w ciemnym miejscu.

Oczywiście można zrobić dowolną ilość nalewki propolisowej, pod warunkiem zachowania proporcji. 

Miód wielokwiatowy z propolisem. Spróbuj połączenia dwóch najcenniejszych pszczelich produktów. Zobacz ofertę w naszym sklepie.

Rozpuszczanie propolisu

Pojawiają się pytania dlaczego do stężonego spirytusu należy dodać wody i go rozcieńczyć. Niektórzy myślą, że im mocniejszy spirytus tym lepsza nalewka. Już wyjaśniamy co stoi za potrzebą dolania wody do nalewki.

Propolis składa się z żywic, wosków, olejków eterycznych, garbników i innych substancji. Nie wszystkie jego składniki dobrze rozpuszczają się w bardzo mocnym alkoholu – część wymaga niższego stężenia. Przykładowo spirytus 95% rozpuści świetnie żywice i olejki, ale słabiej te związki, które lepiej przechodzą do alkoholu ok. 60–70%. Aby nalewka była pełna wszystkich cennych składników zawartych w suchym propolisie, potrzebne jest rozcieńczenie alkoholu.

rozpuszczanie propolisu

W celu uzyskania jak najskuteczniejszej nalewki należy rozcieńczyć 95 proc. spirytus. Zbyt mocny utrudni rozpuszczenie wszystkich cennych składników. Po zmieszaniu składników od razu zachodzi rozpuszczanie propolisu. Zmienia się barwa roztworu.

Ponadto w czystym spirytusie z propolisu wydziela się dużo wosku, który potem trudno odfiltrować. A zatem dodanie wody (rozcieńczenie do 60–70%) ogranicza tę ilość i poprawia klarowność nalewki.

Pierzga pszczela zapewnia wsparcie zdrowia. Zobacz produkty z pierzgą w ofercie naszej pasieki.

Filtrowanie i przechowywanie nalewki

Po określonym czasie, wszystkie rozpuszczalne składniki z propolisu przedostaną się do roztworu. Pozostaną w nim nierozpuszczalne cząstki, w tym zanieczyszczenia. Mogą to być drobiny drewna (z ramek i ula), czy fragmenty ciała pszczół. Należy je przefiltrować przez gazę lub watę. 

Gotową nalewkę, która przyjmuje barwę mocnej herbaty, warto przelać do pojemnika z kroplownikiem. Ułatwi to dozowanie tego naturalnego leku w trakcie kuracji. Nalewkę należy trzymać w szczelnym pojemniku (unikniesz parowania alkoholu) oraz w ciemnym miejscu – bez dostępu światła. 

W takich warunkach zachowamy moc tego naturalnego antybiotyku przez 12 miesięcy. Po tym czasie właściwości propolisu w nalewce zaczną słabnąć. Na szybszy rozkład cennych składników w roztworze będzie wpływać światło, oraz wysoka temperatura. Dlatego warto zadbać o właściwe warunki przechowywania, aby uniknąć osłabienia mocy nalewki.

Warto pamiętać, że propolis może uczulać! Dlatego przed zastosowaniem kuracji z propolisu skonsultuj się z lekarzem.

propolis kit pszczeli

Należy pamiętać, że propolis może uczulać. Dlatego przed rozpoczęciem kuracji propolisem należy skonsultować się z lekarzem.

Tags: alkohol, antybiotyk, nalewka propolisowa, nalewka z propolisu, propolis, przepis na nalewkę z propolisu Categories: produkty pszczele
share TWEET PIN IT SHARE